Η μουσική Creative Commons στους επαγγελματικούς χώρους δημιουργεί δικαίωμα αμοιβής στον GEA

Είναι αρκετά συχνή η απόλυτα λανθασμένη άποψή ότι η μουσική που συνοδεύεται από άδεια Creative Commons είναι “μουσική χωρίς δικαιώματα”. Δυστυχώς ακόμη και τώρα, την άποψη αυτή υποστηρίζουν και εταιρείες που διαθέτουν μουσική σε επιχειρήσεις, την οποία όμως “κατεβάζουν” δωρεάν από πλατφόρμες διάθεσης μουσικής, κυρίως από το Ccmixter, το Free Music Archive κ.α. και την πουλάνε σε επαγγελματίες ως ασφαλή!

Μετά από σχετικό αίτημα του RadioPro.gr, το Νομικό Τμήμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), που είναι η εποπτική αρχή για τα δικαιώματα στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι η δημόσια χρήση μουσικής με άδεια Creative Commons δημιουργεί την υποχρέωση καταβολής αμοιβών προς τους παραγωγούς, τους ερμηνευτές και τους εκτελεστές μουσικούς, μέσω του εισπρακτικού οργανισμού G.E.A..

Κοινώς αν παίζετε στην επιχείρησή σας μουσική υπό Creative Commons δικαιούται ο Οργανισμός G.E.A. να σας ζητήσει να πληρώσετε αμοιβές και αν δεν το πράξετε, να διεκδικήσει τα οφειλόμενα στα αστικά και ποινικά δικαστήρια.

Για αυτό άλλωστε ο ξένος πάροχος μουσικής Jamendo έχει διακόψει την παροχή ρεπερτορίου στην Ελλάδα, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα με τα συγγενικά δικαιώματα, ιδιαίτερα μετά τις συνεχείς καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των πελατών του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πάροχοι μουσικής πρώτα δίνουν ρεπερτόριο και μετά το ελέγχουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι φαινομενικά επικερδές για τους παρόχους, όμως μετατρέπει τους επαγγελματίες που τους πιστεύουν σε “στόχους” για νομικές ενέργειες. Αυτό αφορά τόσο όσους “εμπορεύονται” μουσική με άδειες Creative Commons, όσο και αυτούς που υποστηρίζουν ότι διαχειρίζονται τα συγγενικά δικαιώματα στα μουσικά έργα που αναπαράγουν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η είσπραξη αμοιβών για τα συγγενικά δικαιώματα βάσει νόμου γίνεται υποχρεωτικά μέσα του G.E.A. (υποχρεωτική συλλογική διαχείριση).

Το RadioPro.gr είναι η πλατφόρμα που παρέχει μουσική από κρατικά αναγνωρισμένη Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), η οποία διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του ρεπερτορίου που εμείς σας παρέχουμε. Ταυτόχρονα, το ρεπερτόριο που σας προσφέρει το RadioPro.gr αποδεδειγμένα δεν δημιουργεί οφειλές προς τον G.E.A. σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.).

Προσοχή στη διαφοροποίηση! Εμείς έχουμε το κρατικά αναγνωρισμένο δικαίωμα να διαχειριζόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα του μουσικού ρεπερτορίου μας. Δεν διαχειριζόμαστε συγγενικά δικαιώματα, ωστόσο οι δικαιούχοι μας έχουν ενημερώσει γραπτά και επίσημα τον G.E.A. να μην εισπράξει αμοιβές για τα συγγενικά δικαιώματα από τους συνδρομητές μας, ουσιαστικά απαλλάσσοντας τους.

Πριν αποφασίσετε αν θα εμπιστευτείτε τη μουσική της επιχείρησής σας σε ερασιτέχνες, ζητήστε τα έγγραφα νομιμοποίησης, για την απαλλαγή σας από τις αμοιβές για τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής που θα παίξετε δημόσια στον επαγγελματικό σας χώρο.

RadioPro.gr | Νόμιμη Μουσική για Επιχειρήσεις

Δείτε την επιστολή του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σχετικά με την υποχρέωση καταβολής αμοιβών για τα συγγενικά δικαιώματα, στις περιπτώσεις δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με άδεια Creative Commons.

Πηγή: RadioPro.gr